Gágogó logo

Rólunk

A Gágogó zenekar

Együttesünk 1997-ben alakult. Gyermekeknek szóló verses, játékos műsorok készítésével foglalkozunk. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kisóvodásoktól az általános iskola 4. osztályáig a korosztálynak megfelelő programot biztosítsunk. Az 1998-as Gyermekzenekarok Találkozóján Szegeden "A legközvetlenebb zenekar" címet és a vele járó díjat kaptuk.

Programjainkon elsősorban az általunk kiválasztott versekre írt saját zenéinket adjuk elő, de helyet kapnak a műsorban a már elfogadott, klasszikusnak tartott gyermekdalok, népdalok, saját szövegek is. Nagyon fontos számunkra a játék, ezért a műsor jelentős részét közösségi, tréfás, mozgásfejlesztő-koordinációs játékok alkotják. A műsor időtartama 50-60 perc, de elképzelhető külön megbeszélésre a konkrét hely jellegéhez igazodva hosszabb vagy rövidebb műsor is. Nincs különösebb helyigényünk, bármelyik óvodai csoportszobában vagy osztályteremben elférünk. Az előadás teljesen akusztikus, hangosítást csak további költségekért tudunk biztosítani. Számlát minden esetben tudunk adni.

A zenekar tagjai Sáfrán Csaba, Takács Zsuzsi, Takáts Botond. Gyakran fellépnek velünk: Szabó Dani, Vámos Eszter, Vukman Dávid. Mindannyian régen zenélünk különböző táborokban, iskolákban. Sok hangszert használunk: gitárt, nagybőgőt, basszusgitárt, csellót, furulyákat, dobokat, tikfát, melodikát, triangulumot, és még amiket zenére foghatunk. Kedvenc költőink, akik saját dalainkon kívül a műsorban szerepelnek: Kányádi Sándor, Tóthárpád Ferenc, Páskándi Géza, Vasvári István, Donászy Magda.

Sáfrán Csaba

SafiSziasztok!

Nem is gondoltam ezelőtt talán 95-ben, amikor Ézsiás Zsoltival megalakítottuk a Gágogó együttest, hogy 2012-ben még a honlapunkra fogok magamról írni. Eleve nem is volt honlap...

És képzeljétek még régebben születtem. Nem is emlékszem mikor.

Jelenleg tanárként két iskolában is dolgozom 1-13. évfolyamos gyermekekkel, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskolában és a Rákosmenti Waldorf Iskolában.

A Gágogót imádom. Nagyon sok szép emlékem van a fellépésekről, táborokról. Két gyermekem, Csenge és Ábel ebben nőttek fel. Most már nagyok és nem nagyon járnak Gágogóra, de azért Ők is nagyon szerették. A zenekarban gitározom, éneklek, s én zenésítem meg a verseket.

A tanárképző mellett iparművészeti főiskolát végeztem. Az iskolákban rajzot, művészettörténetet, kerámiát, néptáncot, festést, rajzolást tanítok a gyerekeknek. A szabadidőmben gyakran tartok kézműves foglalkozásokat (pl.: Millenárison, Gyerek-szigeten). A zene, a gitározás gyermekkorom óta mindennapjaim része. Jelenleg is több zenekarban játszom ír- (Írmag) illetve rockzenét (Minek). A hangszerkészítést is kóstolgatom, saját gitárokat tervezek és hozok létre Víszkeleti Sándor barátom segítségével.

Remélem, Nektek, gyerekeiteknek, Nekem még sok örömet fog okozni a Gágogó együttes!

Találkozunk a koncerten!

Ölelek Mindenkit!

Safi

Takács Zsuzsi

ZsuzsiA 80-as években, Dunaújvárosi kockásinges „Móricos” kislányként kórusokról, szolfézsórákról, zenekarokról szóltak a napjaim, majd 13 éves lehettem, mikor azt kiabáltam: „Ha még egyszer valaki zenei pályára akar küldeni, kidobom a csellómat az ablakon!” Jenci bácsi, a csellótanárom nem erőltetett tovább. Kecskeméten tanítónővé lettem, beteljesítve azt a mondást: Ebből a gyerekből tuti pedagógus lesz. Lelkesen erősítettem a fiúk szólamát a főiskola kórusában, mint tenorita és ekkortájt tettem szert első és az óta is egyetlen saját csellómra, mely egy poros padlásról került elő és köszönet Magyusznak, azóta is bírja a strapát.

1994-ben felköltöztem az nagy Budapestre és másoddiplomásként konduktornak tanultam a Pető Intézetben. A munkámmal bejártam a fél világot, energiáim akkor végtelennek tűntek. Lazításként Játszóbuszoztam, és a Budapesti Ifjúsági Kórusba is beálltam tenoritának. Sosem felejtem el a Mátyás Templomi Reqiem koncerteket.

Egyszer még a blues énekléssel is megpróbálkoztam. Hát...

Egy napon évfolyamtársam, Ézsiás Zsolti (akiről már Safi is írt) lekiabált az 5. emeletről: Zsuzsi, ugye te tudsz csellózni? Akarunk egy gyerekzenekart, nem jönnél el?

Hát elmentem. És lett a GÁGOGÓ. Így jártam.

Innentől kezdve már nem csak a konduktori munkám, hanem a hobbim is a gyerekekről szólt.

Emlékszem, volt olyan évünk, mikor 80 koncert is összejött. Így lett kerek az életem: a Pető aprócska, lassan megérő és a Gágogó kirobbanó sikereivel. Mindkettő libabőröző érzés.

És mindezekhez van még két fiam (plusz az apukájuk), akik így már 120%-on égetik az energiáimat. Zotya dobol, Vince a párnákon gitározik, és mindketten azt gondolják, hogy ebből lesznek milliomosok. Ezt ugyan nem ígérhetem nekik, de egy biztos: a zenétől már gazdagabbak lettek! És én is. És remélem Ti is!!

...közben 2014. augusztusában elhívtak tanítani a telki iskolába (ahova a fiaim is járnak). Fájó szívvel, nehezen hagytam ott a konduktorságot. Azt hittem: a Pető nélkül nincs élet. Azóta már rájöttem, hogy tanítóként is óriási kihívásokkal kell nap, mint nap szembenéznem és hasonló örömet-bánatot-sikert hoz a tanítás is. Most már tudom, hogy váltani is tudni kell... de a gágogást továbbra sem adtam fel... végtére némi állandóságra is szüksége van az embernek!

Takáts Botond

BotiZenei önéletrajz

1975. Ebben az évben születek meg Budapesten, első ízben tapasztalom meg a hang levegőben való terjedésének jelenségét.
1981. Szüleim zenei általános iskolába íratnak. Itt tanulok meg énekelni és furulyán játszani.
1989. Ellenállhatatlan érdeklődést tanúsítok nővérem klasszikus gitárja iránt, amely használatlanul pihen szekrénye tetején. Hamarosan a mátyásföldi ifjúsági csoport gitárosaként tűnök fel, akikkel a későbbiekben több színpadi előadást készítünk el saját szerzésű dalokkal.
1992. Gimnáziumi osztálytársaim baráti társaságával megalakítjuk első blues-rock zenekarunkat, amely számos átalakulás után Undead Voodoo néven válik ismertté.
1994. A Magyar Iparszövetség Oktatási Központja által szervezett színházi és zenekari hangosító szaktanfolyamon ismerkedem a zene megszólalásának és a hangfelvételek készítésének fortélyaival.
1995. Szobám nagy részét ezévtől egy bécsi rövidzongora foglalja el, amelyen a zeneelmélettel ismerkedem.
1996. Matematika-informatika szakos egyetemi hallgatóként elengedhetetlenül szükségessé válik hangszereim körének egy basszusgitárral való kibővítése.
1999. Az Echoes of Pink Floyd (ma Keep Floyding) nevű tribute zenekar basszusgitárosa leszek.
2000. Különböző korú és tehetségű diákok gitártanáraként dolgozom a Kontyfa Művészeti Iskolában. Itt ismerem meg Safit. Megszületik Máté fiam.
2002. Megtetszik unokanővérem bőgője, amelyen a Paid Holiday nevű swing, boogie, blues zenekar bőgőseként kénytelen vagyok megtanulni játszani. Nemsokára szerepet kapok a Gágogóban ugyancsak bőgősként. És hogy ne csak a fiamnak zenéljek esténként, megszületik Eszter lányom.
2003. A Gágogóval szerzett tapasztalataim alapján a Varázsműhely Művészeti Óvoda felkérésére zenei foglalkozásokat tervezek és vezetek óvodás és kisiskolás gyermekek számára.
2004. Megszerzem a diplomámat és a Szerb Antal Gimnáziumban kezdek tanítani.
2005. Hogy hangszereim száma ne hagyja meg jelentősen gyermekeim számát, világra segítjük Áron fiamat. Egy régi nagy vágyam is teljesül, most már hangszereléseket is készíthetek Korg Trinity szintetizátorom segítségével.
2006. Gitárosként együtt zenélek a XVII. kerület polgármesterével, Riz Leventével, akinek későbbi zenekarában, az RLB együttesben basszusgitáros frontemberként kapok helyet. A zenekar ma Abaházi Csaba vezetésével MégEgyKör néven koncertezik. (http://www.megegykor.hu)
2007. Elkészül első gyerekdalos lemezem a foglalkozásokra készített dalokból Nyílik a Varázsműhely címmel. A lemez néhány dala bekerül a Gágogó repertoárjába.
2011. Elkészül második gyerekdalos lemezem a Mesés dalok, amelyen két, évzáró előadásra írt mese dalai hallhatók.